Váš košík je aktuálně prázdný!
Hody, hody, doprovody
Mám ráda tradice. Je to něco, co můžeme předávat našim dětem a ty zase svým dětem a ty svým dětem… A tak jsme se u nás v neděli sešli s rodinou a přáteli. Každý přinesl na ochutnávku svůj domácí mazanec a nádivku. Zapálili jsme krb, barvili vejce, pletli pomlázky a u skleničky vína si povídali až do pozdních večerních hodin.
Jaké jste měli Velikonoce vy?
Mmj. recept na domácí mazanec podle mojí babičky (u nás v bezlepkové úpravě :))
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
150 g másla
4 žloutky
125 ml teplého mléka
1 lžíce oleje
špetka soli
citrónová kůra
vanilkový cukr
rum
droždí
Mouku nasypeme do mísy, uděláme ďůlek, přisypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme teplým mlékem. Přikryjeme a necháme chvíli kynout.
Pak přidáme žloutky, změklý tuk a lžíci oleje. Mícháme, dokud se těsto neodlepuje od vařečky. Přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout. Pak potřeme bílkem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme nejdříve na 180 °C 10 minut, pak zmírníme na 160 °C a necháme ještě 30 minut péct.