A co dětem pod stromeček?

Předvánoční čas mám ráda. Ve vzduchu visí magická atmosféra a vůně pečených perníčků. Čas plyne trochu jiným způsobem a my se přibližujeme sami k sobě.
Už před lety jsem odmítla trávit Vánoce ve stresu tím, že budu na poslední chvíli doma drhnout okna a 14 dní vkuse běhat po obchodních centrech a shánět 28 dárků pro všechny členy naší široké rodiny.
Obdarovávání jsme zachovali jen pro dětskou část příbuzenstva. Komu jinému také patří Vánoce než dětem?
Dnes jsem po dlouhé době navštívila jedno obchodní centrum v Praze, abych načerpala nějakou inspiraci. Místo toho na mě v obchodech číhaly vymoženosti, mezi kterými jsem se cítila jako Alenka v říši divů. Kolik zbytečností je schopný člověk vymyslet, aby se mohl obklopit věcmi, které nepotřebuje? A kolika zbytečnostmi jsme schopni obklopit svoje děti, abychom je aspoň na chvíli umlčeli?
Mezi regály bloudilo několik rodičů, táhli před sebou nákupní vozík naplněný zbytečnostmi a na tváři se jim rýsovaly známky stresu a vyčerpání.
Sama jsem si připadala jako člověk postižený dnešní dobou.
Dostali jsme se do absurdní situace, kdy dáváme dárky, abychom dávali dárky. Neměly by se dávat dárky dávat pro radost a k užitku než z povinnosti?
Jak se píše v krásné knize Poselství od Protinožců – jsme jako dorty se šlehačkou. Obklopujeme se krásnými věcmi, které si “čančáme” a kocháme se jimi. Ve skutečnosti jsou ale prázdné. Nedávají nám nic.
Z obchodu jsem utekla velmi rychle. Bez špetky inspirace. Rozhodla jsem se, že ji budu čerpat u sebe. Shodou okolností před obchodem seděla postižená paní připoutaná na invalidní vozík a
 v ruce držela jeden rohlík v igelitovém pytlíku. Nic víc. Usmívala se. A já se také usmála nad tou krásnou paralelou. Jak málo stačí ke štěstí. A my to nevidíme… 
Na Štědrý den si společně ozdobíme vánoční stromeček, půjdeme jako každý rok nasypat kaštánky zvířatům do lesa, protože i ti potřebují něco k užitku, užijeme si štědrovečerní večeři, zazpíváme koledy, rozdáme si pár dárků a hlavně budeme spolu.
Pokud si máme ve vánoční čas opravdu něco přát, mělo by to být přání zastavit se. Být sami se sebou a s lidmi, které máme rádi. Dopřát si společný čas, kterého je v poslední době tak málo. Nezáleží na tom, jestli budete mít perfektně vydrbanou podlahu a pod stromečkem 100 těch nejlepších dárků moderní doby. Záleží jen na nás samotných.
A pokud vám stejně jako mě není v obchodních centrech dobře, přikládám pár tipů na dárky pro děti, které mě letos oslovily.
Přeji vám krásný předvánoční čas. Vkročme do něj hezky pomalu.

Hra malý zoolog:
https://montessorihracky.cz/cs/didakticke-hracky/8643-maly-zoolog-8594190960050.html

Parkety, hra, která vychází z metody profesora Hejného aneb dřevěné Tetris 🙂 : 
https://montessorihracky.cz/cs/didakticke-hracky/8828-parkety-zakladni-sada-.html

Knížka pro všechny milovníky dinosaurů. I já se na ni moc těším 🙂 :
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/44454986/dinosaurium/?gclid=EAIaIQobChMI05Dtn-_Y3gIVF4uyCh3iNAjHEAAYASAAEgILovD_BwE

Dětský mikroskop pro malé vědce:
https://www.alza.cz/hracky/digiphot-s-led-svetlem-km-20-d4426951.htm

Moc se mi líbí hry Albi ze série Kvído, výběr je opravdu veliký:
https://www.albi.cz/hry-a-zabava/hry-pro-deti/kvido/

Duhové kamínky, zábava pro kluky i holky:
https://www.kidtown.cz/duhove-kaminky/duhove-kaminky-2/

U nás doma dost frčí puzzle. A tohle navíc svítí ve tmě! :
https://www.kidtown.cz/puzzle/glow-in-the-dark-puzzle-v-lese/