Babí léto a dýňová polévka

Babí léto už doklepalo na dveře a pomalu se dere dovnitř. Barevné listy, vítr, který si hraje s větvemi stromů, příroda utichá. A i my se začínáme obracet směrem k sobě. Hloubeme, hodnotíme, uzavíráme se, abychom se na jaře mohli zase otevřít – noví a plní energie. 

Pro někoho může být toto hloubání bolestivé. Mraky na šedivé obloze proplouvají i do naší hlavy a můžeme se cítit smutní a vyčerpaní. I já mám občas dny, kdy bych jen ležela v peřinách a tiše plakala do polštáře. 

Zároveň je ale toto období mým nejoblíbenějším časem v roce. Nejen příroda ukazuje své nejkrásnější barvy, ale i my máme šanci nahlédnout dovnitř sebe sama a najít tam to nejkrásnější, co v nás dříme. 

Zachumláme se do svetrů, doma si zapálíme krb a také nám celý den na stole hoří svíčka. Začínáme sbírat kaštany pro zvířátka do lesa, listy a rostlinky, ze kterých tvoříme herbář, šípky na korálky a žaludy na tvorbu roztomilých lesních mužíčků. Odpoledne pečeme koláče, po večerech společně malujeme u stolu a večer si dopřejeme hutnou polévku. 

Sbíráme ořechy, jablka a švestky. Vaříme kleveru a povidla. A jíme naší milovanou dýni.
Na všechny možné způsoby. Omáčku z dýně na špagety, celou dýni pečenou v troubě, dýňové curry, pečené plátky dýně sypané bylinkami a samozřejmě také dýňovou polévku. Ta naše voní po koření a chutná po kokosovém mléce. A jak máte dýni nejraději vy? 

Přeji vám krásný podzim a šťastné hloubání. 

DÝŇOVÁ POLÉVKA

dýně

kokosové mléko

kokosový olej

pórek

kardamom

kurkuma

muškátový oříšek

sůl

pepř

Na oleji orestujte kardamom, kurkumu a orestujte pórek. Pak přidejte dýni nakrájenou na kostičky, zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená, a nechte vařit.

Po změknutí rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte kokosové mléko a ještě nechte chvíli povařit. Osolte, opepřte, přidejte muškátový oříšek a podávejte. 


Comments

Jeden komentář: „Babí léto a dýňová polévka“

  1. Hello, this weekend is pleasant in support of me, since this moment i am reading this wonderful informative
    post here at my house.

    Feel free to visit my website :: cibay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *