Čokoládový krém

Tento krém jsme připravovali na mém  kurzu veganského vaření a měl takový úspěch, že sklenička během chvilky zůstala prázdná 🙂 Připravuji ho pravidelně doma a tajně si pak pro něj chodím se lžičkou do ledničky. Výborný je i na chleba nebo třeba na palačinky. Jen pozor, vzniká na něm závislost 🙂
Pokud nejste vegani, můžete kakaové máslo nahradit klasickým máslem a kokosové mléko smetanou. Můžete použít jakýkoliv druh oříšků, které máte zrovna doma, nejklasičtější je varianta s lískovými oříšky, ale výborný je také krém s vlašskými ořechy. 

40 g oříšků (lískových nebo vlašských)
100 g kakaového másla
200 ml kokosového mléka
80 g třtinového cukru
50 g kvalitní hořké čokolády
2 lžíce vody
1 lžička kvalitní mleté kávy
špetka soli

Oříšky nasypte na plech vystlaný pečícím papírem a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pak oříšky vyndejte a rozmělněte
v hmoždíři na hrubé kousky.
Do kastrůlku nasypejte cukr, přidejte dvě lžíce vody a zahřívejte. Když cukr zkaramelizuje, přidejte kakaové máslo a kokosové mléko. Snižte teplotu a nechte ještě 5 minut probublat. Pak přidejte nalámanou čokoládu, sůl, kávu a oříšky. Promíchejte a odstavte.
Nechte chvíli vychladnout a pak přendejte do skleničky. Skladujte v lednici. Krém vydrží asi měsíc.