Domácí rýžové mléko

Dlouho nás trápilo, že být šetrný ke zvířatům a zároveň k životnímu prostředí často nejde dohromady. Rýžový nápoj v krabici z obchodu nás zkrátka nenaplňoval štěstím 🙂 A tak jsme si začali vyrábět nápoj domácí. Nejen že ušetříme spoustu peněz, ale ještě jsme spokojení s výsledkem. 
A výroba je opravdu jednoduchá! Můžete si zkusit vyrobit třeba i mléko kokosové, makové, mandlové… Každý podle své chuti.

Na 1 litr rýžového nápoje budete potřebovat: 
100 g jasmínové nebo kulatozrnné rýže
lžíci třtinového cukru nebo medu
špetku soli
1,1 litru vody

Rýži zalijte vodou a nechte v lednici alespoň 24 hodin namáčet. Pak vodu slijte, rýži propláchněte a vložte do výkonného mixéru spolu s cukrem a solí. Zalijte 600 ml vody a rozmixujte dohladka. Potom dolijte ještě dalšími 500 ml vody a směs přeceďte přes plátýnko, případně přes velmi drobný cedník. 
Mléko uchovávejte v lednici, vydrží pár dní. U nás je ovšem během jednoho dne pryč 🙂